‘Zelf was ik altijd een braaf jongetje. Ik heb een heel degelijke opvoeding gehad, ik kan er niks spannends van maken. Ik studeerde beeldende vakken op een lerarenopleiding en verdiende bij in de horeca, waarvoor ik mijn papieren haalde.
Ik stond net weer even voor de klas, en had een paar jongeren onder mijn hoede om aan het werk te krijgen. Toen belde een woningbouwcorporatie. Of ik misschien projectleider wilde worden van een moestuin in de stad, bedoeld voor straatschoffies uit de buurt. Ik vroeg: heb je niet een leegstaand pand voor me, dan kunnen we gelijk restaurantje spelen met de jongens die ik al begeleid.
Ik ging met ze koken, leerde ze menuutjes. En de jongeren die hun leven op de rit wilden krijgen, werden een voorbeeld voor de straatschoffies die zover nog niet waren. Dat was het begin van Hotspot Hutspot.
Waarom die stap? Misschien is het omdat ik het mezelf graag moeilijk maak. Ik heb veel dingen gedaan in mijn leven. En altijd lukte alles. Ik dacht: dan is het de tijd om vooral eens de moeilijke weg te kiezen. Ik wilde iets betekenen voor mensen die juist denken dat ze níks kunnen. Die vastlopen in hun bestaan. Mensen die dingen maar niet voor elkaar krijgen in het leven.
Ik dacht: waarom zet ik mijn creativiteit niet in voor mensen? Waarom ga ik als ze vastlopen niet met ze op zoek naar wat ze in zich hebben?
Ik had met al mijn creativiteit de rest van mijn leven natuurlijk ook met klei in mijn handen kunnen gaan staan – en om daarvan wat te maken. Maar ik dacht: waarom zet ik mijn creativiteit niet in voor mensen? Waarom ga ik als ze vastlopen niet met ze op zoek naar wat ze in zich hebben? Waar dromen ze bijvoorbeeld van? Waar lopen ze warm voor? Wat willen ze aanpakken? Want als je dát weet, kun je alles worden.
Zo creëer ik iedere dag weer mogelijkheden. Zo kan het gebeuren dat een voormalig drugskoerier ons restaurant bevoorraadt.
Kan hij toch lekker door de stad crossen, maar nu met een ander doel. Is een bouwvakker met een verslavingsverleden en weggepest op de bouwplaats, nu kok bij ons. Tussentijds volgt hij een koksopleiding. En hebben we straks, als we een hotel willen beginnen, moeiteloos een pool van zeker tien nachtportiers. Dat zijn de dakloze jongeren die overdag bij ons meewerken. Dan hebben ze ‘s nachts een beter onderkomen. Iedere keer is het weer een kick om een stukje van hun puzzel te zijn.’
Bobs initiatief
Hotspot Hutspot is een restaurant waar iedereen die wil, kan meedoen. Zo zijn er handen nodig om te koken, tafels te maken, in de tuin te werken en gasten te bedienen. In 2016 waren er ruim zeventig mensen vrijwillig actief, op zoek naar een kans. Acht volgden er een cursus of opleiding. Zeven stroomden er door naar betaald werk. De jongste is tien jaar, de oudste is 83.
Voordat het restaurant opengaat, eten zij samen een gezonde maaltijd. Vanaf half zes zijn de buurtbewoners welkom om voor € 8 mee te eten. Het restaurant werkt met de restjes van de wijk. Braakliggend terrein wordt moestuin. Een leegstaand pand wordt restaurant. Vaak is dat op plekken in de stad waar de sociale binding laag is en de gezondheid onder druk staat. Er zijn inmiddels drie locaties.
De kracht van het project
‘Wie hier komt helpen, heeft vaak behoefte aan een beter leven. De achtergronden zijn verschillend. Van ex-verslaafde en voormalig drugsdealer, tot dakloze jongere en schoffie uit de buurt. Ze voelen hier allemaal dat ze mogen dromen én dat ze fouten mogen maken op weg daarnaartoe. Soms is dat een lange weg.
Neem de appeltaarten die ze hier maken. Prachtig deeg, heerlijke vulling. Maar vaak vergeten ze de taart uit de oven te halen. Taarten bakken vraagt dus om focus, weten ze nu.
Dat betekent niet alleen een perfecte taart in de oven schuiven, maar die ook op het juiste moment eruit halen. Pas dan is die klaar. Hier gaat dat meerdere keren fout. En dat mag, het is leerzaam. In een bakkerij zou je er natuurlijk gelijk uit geflikkerd zijn.
De mensen die hier komen, hebben vaak een heel verleden achter zich en hebben al veel overwonnen. Ik vertel ze iedere keer: als je dat is gelukt, dan kan je alles. Je moet alleen de kans krijgen. En die krijg je hier.’